Bladontwikkeling eik en beuk

 • Geen significante vervroeging of verlating van bladbegin eik

  Bladontwikkeling bij eik begint in Vlaanderen doorgaans half april. Dit gebeurde in de periode 2003-2018 nagenoeg op hetzelfde moment, maar in 2007 en 2014 (warm voorjaar) was dat een week vroeger. In jaren met een kouder voorjaar, zoals 2006 en 2013, was dit eind april tot begin mei. Het uitlopen van eik verloopt dus vroeger in warme jaren dan in koude . Door de grote jaarlijkse schommelingen in voorjaarstemperatuur is er geen algemene trend van vervroeging of verlating van het groeiseizoen zichtbaar in de gegevens van 2003 tot en met 2018.

 • Geen significante vervroeging of verlating van volledige ontplooiing blad eik

  Eik is doorgaans bladvol omstreeks de 20ste week van het jaar. Ook dit varieert afhankelijk van de voorjaarstemperatuur. Aangezien die sterk schommelt is er momenteel geen duidelijke trend van vervroeging of verlating van het groeiseizoen zichtbaar in de cijfers.

 • Geen significante vervroeging of verlating van bladbegin beuk

  Het beeld voor beuk is vrij gelijkaardig als bij eik, maar de bladontwikkeling gebeurt sneller. Ook bij beuk begon bladontwikkeling het vroegst in 2007 en was dit het laatst ontwikkeld in 2013. De verschillen zijn echter kleiner dan bij eik. Bij beuk valt op dat de bladontwikkeling sterk versnelt onder invloed van een warme aprilmaand, zoals in 2007 en 2014, en ook in 2018.
  Ook hier is er door de grote jaarlijkse schommelingen in voorjaarstemperatuur voorlopig geen sprake van een algemene trend van vervroeging of verlating van het groeiseizoen.

 • Geen significante vervroeging of verlating van volledige ontplooiing blad beuk

  Beuk is doorgaans bladvol omstreeks de 19e week van het jaar. Zoals bij eik is ook de volledige ontplooiing van het blad bij beuk afhankelijk van de voorjaarstemperatuur. Aangezien die sterk schommelt is er momenteel geen duidelijke trend van vervroeging of verlating van het groeiseizoen zichtbaar in de cijfers.

Bronnen

Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO): Bladontwikkeling eik en beuk 

Publicatiedatum

12 september 2019

Volgende update

januari 2021

Meer cijfers

Contact

Vorige versies