Overstroombare gebouwen en kwetsbare instellingen

 • Momenteel 2,6% van gebouwen gevaarlijk overstroombaar

  In het huidige klimaat wordt 2,6% van de hoofdgebouwen in het Vlaamse Gewest beschouwd als gevaarlijk overstroombaar. Het gaat om gebouwen die bij overstromingen het risico lopen op een wateroverlast van 70 centimeter of meer. De top 5 van gemeenten met het hoogste aandeel gevaarlijk overstroombare gebouwen zijn Drogenbos (23,4%), Voeren (16,4%), Tienen (11,5%), Diest (8,7%) en Machelen (8,5%).

 • Volgens hoog-impact scenario tegen 2100 6,9% van gebouwen gevaarlijk overstroombaar

  Wanneer de klimaatverandering zich de komende decennia doorzet, kunnen bijvoorbeeld door meer extreme neerslag (in de zomer) of bij langer aanhoudende neerslag (in de winter) nieuwe gebieden overstroombaar worden en extra gebouwen of kwetsbare instellingen bedreigd worden door wateroverlast.

  Uitgaande van het hoog-impact scenario kan het aandeel hoofdgebouwen geconfronteerd met een gevaarlijke overstromingsdiepte (70 centimeter of meer) gemiddeld over Vlaanderen meer dan verdubbelen van de huidige 2,6% naar 6,9% in 2100.

  Lokaal kan de impact dubbel zo hoog worden, met 15 tot 20% gevaarlijk overstroombare gebouwen in bepaalde steden en gemeenten.

 • Momenteel 7,3% van kwetsbare instellingen gevaarlijk overstroombaar

  In het huidige klimaat is gemiddeld 7,3% van de kwetsbare instellingen in het Vlaamse Gewest gevaarlijk overstroombaar. Kwetsbare instellingen zijn instellingen voor kinderopvang, scholen, ziekenhuizen of verplegingsinstellingen.

  De top 5 van gemeenten met het hoogste aandeel gevaarlijk overstroombare kwetsbare instellingen zijn Tienen (33,3%), Mesen (33,3%), Lubbeek (31,8%), Ronse (28,6%) en Leuven (27,7%).

 • Volgens hoog-impact scenario tegen 2100 15,7% van kwetsbare instellingen gevaarlijk overstroombaar

  Ook het aandeel van de gevaarlijk overstroombare kwetsbare instellingen kan gemiddeld over Vlaanderen verdubbelen van de huidige 7,3% naar 15,7% in 2100, uitgaande van het hoog-impact klimaatscenario.

  Lokaal kan de impact dubbel zo hoog worden met in bepaalde steden en gemeenten tot 30% en meer van de kwetsbare instellingen die impact kunnen ondervinden van overstromingen.

Bronnen

Klimaatportaal Vlaanderen: Website

Definities

Huidig klimaat: klimaat over de referentieperiode 1976-2005.

Gevaarlijk overstroombaar: risico op wateroverlast van 70 cm of meer.

Hoog-impact scenario: dit scenario houdt rekening met een wereldwijd gemiddelde temperatuurstijging tussen de 3,2 en 5,4°C tegen 2100, ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.

Kwetsbare instellingen: kinderopvang, scholen, ziekenhuizen, verplegingsinstellingen.

Publicatiedatum

9 april 2020

Volgende update

oktober 2020

Meer cijfers

Contact